Македонија Црна хроника Култура Живот Спорт Свет Скопје Здравје и убавина АВТОМОБИЛИ
Архива
БАРАЈ:
ОД
ДО

28.12.2016, 14:07

Време е за готвење

Сарма од кисела зелка

Потребно:

750 г мешано мелено месо (говедско и свинско)
150 г сланина
150 г маст
1 поголема главица зелка
50 г ориз
1 поголема главица кромид
црн пипер
црвен пипер
магдонос
сол

Приготвување: Ставете го месото во поголем сад. Исечкајте го ситно кромидот, ставете го во месото, потоа исечкајте ситно 50 г сланина и ставете ја во месото, магдоносот, оризот, црвениот пипер, маста, посолете по вкус и измесете го месото убаво со сите состојки. Земете ја зелката и вадете листови. Отсечете ги жилите од листовите и ставете од месото и виткајте сарми - големина по желба. Во подлабок сад ставете на дното неколку листа од зелката и редете ги сармите една до друга. Остатокот од сланината исечете го на листови и ставајте го меѓу сармите. Откако ќе се направат сармите, прелијте ги ако не е многу кисела зелката со расолница, а ако е кисела, тогаш со вода. Затворете го садот со алуминиумска фолија и ставете го во рерна да се вари 2-3 часа на умерена температура од 150 степени.


Текстот е прочитан 2640 пати.
#

Електронско издание на Вест

Кликни за претплата

ФОТО ГАЛЕРИИ
Црвениот килим на Греми 2017
ИЗЛОГ
Вино
Пишува Лејла САБИТ - Скапо, евтино или наливно......

"Митцубиши" во Женева ќе го претстави кросоверот "еклипс"
По подолго време, "Митцубиши" на Саемот во Женева што ќе се одржи во март,...
"Опел" во офанзива со "кросленд икс"
"Опел" ги објави фотографиите и техничките детали од новиот компактен крос...
"Форд" ги откри адутите на новото "ГТ"
Иако првите примероци на "форд ГТ" од фабричката лента се симнаа кон крајо...

ОТВОРЕНО ЗА АУТИЗМОТ

 
    

Печени компири со сланина
Приготвување: компирите и кромидот излупете ги, исечете ги на тркалца, пос...
Site Meter