Македонија Црна хроника Култура Живот Спорт Свет Скопје Здравје и убавина АВТОМОБИЛИ
Архива
БАРАЈ:
ОД
ДО

20.12.2016, 13:38

Време е за готвење

Влашки тиганици

1/2 кг брашно
100 г масло
150 г ореви
сол
вода

Замешајте го брашното со обична вода и направете тесто како за палачинки, па ставете малку сол. Пржете ги палачинките од двете страни, со тоа што тавата ќе ја мачкате со масло со парче чиста газа. Секоја палачинка ставете ја на не многу јака плотна и испечете ја од двете страни, и кога ќе биде испечена, завиткајте ја во салфета. Така постапете додека не ги испржите и испечете сите. Во 1/2 л вода ќе ги ставите оревите и маслото. Ќе го посолите и ќе го ставите на оган да зоврие. Во една тава наредете еден ред од тиганиците, наросете ги со течноста, и така сè додека не ги потрошите течноста и тиганиците. На крај исечете ги на коцки и прелејте ги со остатокот од сокот. Покријте ги со друга тава одозгора да постои 10 минути и потоа сервирајте ги (по желба, може да се стави во водата 1-2 чешниња лук).



Текстот е прочитан 3427 пати.
#

Електронско издание на Вест

Кликни за претплата

Масовен марш и денеска „За заедничка Македонија“: Остануваме на улиците колку што е потребно! (ФОТО)
Сибир се стопи (Жешко фото)
Околу 1.500 вљубеници во зимските спортови во оскудна облека се собраа на ...
ИЗЛОГ
Поглед
Пишува: Лејла САБИТ - Погледот, велат, е душата на човекот......

Во Франкфурт ќе се појави шестата генерација на "поло"
Септемврискиот Саем на автомобили во Франкфурт ќе му послужи на "Фолскваге...
"Пежо" ја одбележа титулата во женското рели со "208 блек едишн"
Одбележувајќи го освојувањето на титулата во ФИА рели шампионатот за жени,...

ОТВОРЕНО ЗА АУТИЗМОТ

 
    

Потпечени палачинки
Приготвување: пржените палачинки наредете ги во тавче. Ситно исечкајте ја ...
Site Meter