Македонија Црна хроника Култура Живот Спорт Свет Скопје Здравје и убавина АВТОМОБИЛИ
Архива
БАРАЈ:
ОД
ДО

20.12.2016, 13:38

Време е за готвење

Влашки тиганици

1/2 кг брашно
100 г масло
150 г ореви
сол
вода

Замешајте го брашното со обична вода и направете тесто како за палачинки, па ставете малку сол. Пржете ги палачинките од двете страни, со тоа што тавата ќе ја мачкате со масло со парче чиста газа. Секоја палачинка ставете ја на не многу јака плотна и испечете ја од двете страни, и кога ќе биде испечена, завиткајте ја во салфета. Така постапете додека не ги испржите и испечете сите. Во 1/2 л вода ќе ги ставите оревите и маслото. Ќе го посолите и ќе го ставите на оган да зоврие. Во една тава наредете еден ред од тиганиците, наросете ги со течноста, и така сè додека не ги потрошите течноста и тиганиците. На крај исечете ги на коцки и прелејте ги со остатокот од сокот. Покријте ги со друга тава одозгора да постои 10 минути и потоа сервирајте ги (по желба, може да се стави во водата 1-2 чешниња лук).



Текстот е прочитан 3072 пати.
#

Електронско издание на Вест

Кликни за претплата

ФОТО ГАЛЕРИИ
Црвениот килим на Греми 2017
ИЗЛОГ
Вино
Пишува Лејла САБИТ - Скапо, евтино или наливно......

"Митцубиши" во Женева ќе го претстави кросоверот "еклипс"
По подолго време, "Митцубиши" на Саемот во Женева што ќе се одржи во март,...
"Опел" во офанзива со "кросленд икс"
"Опел" ги објави фотографиите и техничките детали од новиот компактен крос...
"Форд" ги откри адутите на новото "ГТ"
Иако првите примероци на "форд ГТ" од фабричката лента се симнаа кон крајо...

ОТВОРЕНО ЗА АУТИЗМОТ

 
    

Печени компири со сланина
Приготвување: компирите и кромидот излупете ги, исечете ги на тркалца, пос...
Site Meter